Bunga Telur Pindang

Sunday, February 20, 2011


Telur pidang yang merupakan masakan tradisional yang terkenal terutamaan di negeri Johor. Ia merupakan telur yang direbus dalam air herba selama beberapa hari.
Telur pidang dikatakan tahan sehingga dua minggu atau lebih. Dengan itu, ia merupakan bekalan perjalanan pedagang pada masa dahulu.
Telur pindang direbus dengan pelbagai jenis herba yang memberikan rasa dan warna yang unik. Jenis herba yang digunakan biasanya berbeza menurut pakar yang menyediakannya, bagaimanapun anyata yang digunakan adalah daun pokok Manggis, daun senduduk, daun jambu batu, halia, galanga ("galingale"), kulit kayu manis, bunga lawang, clove, "cardamom" dan serai.
Daun pokok Manggis, daun senduduk, daun jambu batu digunakan bagi memberikan warna gelap pada telur.
(source: Wikipedia)
 Dalam tradisi masyarakat Melayu, Telur Pindang telah digunakan sebagai salah satu adat turun temurun dalam majlis perkahwinan. Ia dihias cantik menjadi 'bunga telur' dan dibahagi-bahagi kepada tetamu yang datang sebagai tanda terima kasih.
Kami disini menyediakan pelbagai jenis gubahan bunga telur pindang untuk menyerikan majlis perkahwinan anda. Untuk sebarang pertanyaan, sila email nurulazariahzul@yahoo.com.

0 comments:

Post a Comment